poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Crumble

Bogactwo owoców, które nam teraz towarzyszy skłoniło mnie do przygotowania pysznego owocowego deseru pod kruszonką, kto jemu się oprze? Crumble można przygotować z dowolnych owoców, sami regulujecie ilość cukru i innych dodatków, tak więc do dzieła...
SKŁADNIKI:
  • 500g mieszanki owoców: borówka, maliny, tarte 2 jabłka, 2 nektarynki
  • migdały, rodzynki, żurawina
  • cukier
  • cukier waniliowy
KRUSZONKA:
  • 50/50g mąki pszennej i krupczatki
  • 75g zimnego masła
  • 75g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy do powstania "grudek".

WYKONANIE:
  • owoce świeże: borówka, jabłka i suszone : rodzynki , żurawina mieszamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy( ja bez cukru lekko kwaskowy smak dla mnie super),
  • wsypujemy do kokilek, kładziemy kawałki nektarynki, maliny i posypujemy posiekanymi migdałami,
  • następnie pokrywamy kruszonką,
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut do zrumienienia kruszonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz