poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Ekspresowe gofry cioci Agnieszki


Urlop jest dla mnie nie tylko słodkim lenistwem, ale też szukaniem nowych smaków, odkrywanie starych przepisów. Jednym słowem rozkosz smakowania. 
Przedstawiam Wam przepis cioci Agnieszki na szybkie, chrupiące, aromatyczne gofry. 
Prosto z Zabrnia - Wielkopolskiej wsi.
Wystarczy niecałe 10 minut, aby w domu cudownie pachniało. 
Gofry są pyszne, chrupiące i nie miękną- bez względu na czas pozostają chrupiące.
Zaletą tego przepisu jest też fakt że są mało słodkie, więc możecie użyć najrozmaitszych dodatków od czekoladowego sosu po bekon z jajkiem ;)
Polecam ! 
U nas dziś tradycyjnie -z cukrem pudrem


Przepis na 10 średnich gofrów
2 szklanki mąki (użyłam uniwersalnej)
2 szklanki mleka 3,2%
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
2 jajka (żółtka i białka osobno)
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
kilka kropel aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli

Żółtka wymieszać z mlekiem i olejem. 
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier i wanilię. Wymieszać na gładką masę. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałą masą.  Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy. Po upieczeniu odstawić na kratce do przestygnięcia lub zjedzcie gorące - takie są najlepsze :)
Dobra gofrownica jest tak samo ważna jak dobry przepis. 
Jeśli używacie gofrownicy elektrycznej zwróćcie uwagę na moc. Powinna mieć co najmniej 1000 wat. 
Powodzenia. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gofry i ostatnio często je robię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje ża zaglądasz tu .....U nas też gofry cieszą sie niesłabnącym entuzjazmem.

    OdpowiedzUsuń