7 sie 2017

Ciasto Bounty




Składniki:
100 g masła
90 g cukru
1 duże jajko
100 g mąki tortowej
20 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 


Mąkę przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, kakao, sodę i śmietanę, zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Pieczemy przez ok 30 minut w 170 stopniach, do tzw suchego patyczka. Wystudzić.


Krem kokosowy:
300 ml mleka
50 g kaszy manny
80 g wiórków kokosowych
100 g masła
100 g cukru pudru
2 krople zapachu śmietankowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Mleko podgrzać. Do ciepłego dodać kaszę mannę i wiórki kokosowe. Zagotować ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z palnika, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło i cukier utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodać zimną masę kokosową w 3 turach, i zmiksować po każdym dodaniu. Na koniec dodać zapach, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.


Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
50 g masła


Czekolady połamać. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, do ciepłego dodać czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Przestudzoną czekoladą polać ciasto z wierzchu. Schłodzić.


SMACZNEGO

1 komentarz: