Pieczony schab – idealny na kanapki

Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Najlepszy dla malucha jest upieczony w domu schab. Mięso jest tak pyszne, że i wy z radością zrezygnujecie ze sklepowych wynalazków. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno na kanapkach. Można go także podawać na ciepło z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.

  • 2 kg schabu środkowego
  • ok. 6 łyżeczek majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • olej

Schab oczyszczamy z błony, a następnie nacieramy solą, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia schab obsmażamy krótko z obu stron na oleju i przekładamy do brytfanki wraz z tłuszczem, na którym się smażył. Schab pieczemy w zależności od wagi. Na każdy kilogram mięsa dodajemy godzinę pieczenia. 2-kilogramowy kawałek mięsa pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagranym do 220 stopni.

Schab w trakcie pieczenia podlewamy wodą (jednorazowo wystarczy 1/3 szklanki) co około 15-20 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Po upływie połowy czasu pieczenia schab obracamy na drugą stronę. Gotowe!

Kanapki z pieczonym schabem smakują doskonale z ogórkami małosolnymi.

pieczony schab

 

Zapisz

6 komentarzy Dodaj własny

  1. An etka pisze:

    Pieczemy pod przykryciem czy bez? I 2. pytanie- woda do podlewania powinna być ciepła?

    Polubienie

    1. dietabezmleka pisze:

      Mięso pieczemy bez pokrywki. Ja zawsze podlewam zimną wodą.

      Polubienie

  2. An etka pisze:

    Dziękuję :).

    Polubienie

  3. kasia pisze:

    pysznie wygląda

    Polubienie

Dodaj komentarz