Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Najlepszy dla malucha jest upieczony w domu schab. Mięso jest tak pyszne, że i wy z radością zrezygnujecie ze sklepowych wynalazków. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno na kanapkach. Można go także podawać na ciepło z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
- 2 kg schabu środkowego
- ok. 6 łyżeczek majeranku
- 6 ząbków czosnku
- sól
- olej
Schab oczyszczamy z błony, a następnie nacieramy solą, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia schab obsmażamy krótko z obu stron na oleju i przekładamy do brytfanki wraz z tłuszczem, na którym się smażył. Schab pieczemy w zależności od wagi. Na każdy kilogram mięsa dodajemy godzinę pieczenia. 2-kilogramowy kawałek mięsa pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagranym do 220 stopni.
Schab w trakcie pieczenia podlewamy wodą (jednorazowo wystarczy 1/3 szklanki) co około 15-20 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Po upływie połowy czasu pieczenia schab obracamy na drugą stronę. Gotowe!
Kanapki z pieczonym schabem smakują doskonale z ogórkami małosolnymi.
Pieczemy pod przykryciem czy bez? I 2. pytanie- woda do podlewania powinna być ciepła?
PolubieniePolubienie
Mięso pieczemy bez pokrywki. Ja zawsze podlewam zimną wodą.
PolubieniePolubienie
Dziękuję :).
PolubieniePolubienie
pysznie wygląda
PolubieniePolubienie