sierpnia 05, 2017


DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM!


JAK ZROBIĆ LODY BEZ MASZYNY DO LODÓW!



Jak zauważyliście, już ostatnio na blogu pomysłów na lody co raz więcej. Chyba wreszcie lody domowe wychodzą mi tak, jak chcę. Są zdecydowanie lepsze, od niejednych lodów na patyku, w rożku, czy sprzedawanych na mieście. Wszystko to kwestia doboru odpowiednich składników, które nadadzą kremowość masie i cudowny smak, bowiem w masie przygotowywanej bez maszyny do lodów podczas zamrażania, tworzą się kryształki lodu, potem wyczuwalne w masie. Wiele przepisów, mówi o wielokrotnym miksowaniu masy w blenderze, troszkę to niweluje wyżej opisany efekt, ale całkowicie go nie eliminuje. Zatem jaka jest recepta na dobre kremowe lody? Przede wszystkim określony czas mrożenia, należy lody wyjąć i zjeść około 3-4 godziny od włożenia do zamrażalnika. Potem lody zbyt mocno twardnieją, oczywiście, wystarczy je wyjąć poczekać 15 minut i są znowu dobre i kremowe.
 Co nadaje kremowość masie?
Tłuszcz! To on nadaje kremowość masie, dlatego 99% lodów jest robiona na tłustej 36% śmietanie. Jeśli natomiast chcemy aby domowe lody nie były totalną bombą kaloryczną to możemy zamiast bazy - śmietany, użyć kilku innych dobrych zamienników tj. mrożone banany, jogurt grecki (min. 10% tłuszczu), serka mascarpone, serka homogenizowanego lub ricotty.


DOMOWE LODY BEZ MASZYNY


PRZEPIS NA LODY:


- 250 ml serka waniliowego (wybierz bez żadnych konserwantów i skrobii)
- 250 ml jogurtu kokosowego (zawartość tłuszczu minimum 5%)
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki masła orzechowego o smaku piernika
- 4-6 pierników ( ja użyłam prawdziwych toruńskich w białej czekoladzie)
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki chipsów kokosowych
- 2-3 szczypty cynamonu
- łyżka syropu klonowego lub miodu

Jogurt kokosowy i syrop klonowy wymieszaj ze wcześniej zagotowaną i wystudzoną śmietanką. 
Serek waniliowy zmiksuj z masłem orzechowym i 2 piernikami.
Do pojemnika wlej masę jogurtową, na nią fantazyjnie wylej masę piernikową. Lekko wymieszaj łyżką.
Na wierzch posyp posiekane migdały, chipsy bananowe i pokruszone pierniki. Całość obsyp cynamonem. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny.
Po tym czasie lody są gotowe i kremowe!







1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI