Pstrąg pieczony na grillu wymaga naprawdę niewielu dodatków, żeby smakować perfekcyjnie. Trochę soli, cytryna, koperek i czerwona cebula i możecie rozkoszować się idealnym daniem. Do tego ulubiona sałatka i masło koperkowe. Pycha 🙂
Pstrąga można przygotować również w piekarniku (najlepiej z funkcją grilla).
Składniki na jedną porcję:
- 1 patroszony pstrąg
- 1 gruby plaster cytryny
- 1 gruby plaster czerwonej cebuli
- 2 gałązki koperku
- sól
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- masło koperkowe
- kawałek cytryny
Od ryby można odciąć głowę (ja wolę przygotowywać z odciętą głową, bo zajmuje mniej miejsca).
Pstrąga umyć i dokładnie natrzeć solą (w środku oraz z zewnątrz).
Plastry cytryny i cebuli przeciąć na pół i włożyć do środka pstrąga wraz z gałązkami koperku.
Pstrąga przełożyć do miski, zalać olejem i przykryć folią aluminiową.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Rybę przełożyć do rusztu do grillowania ryb.
Piec ok. 20-30 minut na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla. W trakcie pieczenia co jakiś czas przekręcać ruszt.
Podawać z masłem wymieszanym z drobno posiekanym koperkiem, ulubioną surówką i cytryną.
Na taką rybkę to ja zawsze jestem chętna 🙂 Pyszności 🙂