Kruchy jabłecznik z budyniem i ananasami. Bardzo prosty przepis. Pyszny

jabłecznik

Wykonanie ciasta – do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zimne masło i jajka. Posiekać nożem następnie szybko zagnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut.

jabłecznik

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ananasy odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do jabłek. Dodać bułkę tartą i wymieszać.

Budyń ugotować jak pisze w instrukcji na opakowaniu, tylko z tą różnicą że dodać o 1 szklankę mniej mleka.

jabłecznik

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach 25 x 30 cm ) Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jedną porcję ciasta. Lekko przydusić. Na pierwszą warstwę ciasta rozłożyć masę z  jabłek. Na jabłkach rozłożyć ciepły budyń. Zetrzeć drugą część ciasta na górę.

jabłecznik

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-55 minut.

Poczekać aż wystygnie, można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Jabłeczniki super smakują z kleksem bitej śmietany.

Pycha, polecam.