niedziela, 6 sierpnia 2017

Papatacze


Hej!
Dziś propozycja z innej beczki. Na razie zostawiam przetwory i piekę ciastka drożdżowe. Są to papatacze z wielką ilością bakalii i polane lukrem. Moi chłopcy brali po kilka za jednym zamachem, pilnowałam tylko by nie najedli się gorących. Z tej ilości składników wyszło mi 3 duże blachy.

Potrzebujemy:

Na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Na nadzienie:
  • migdały
  • rodzynki
  • orzechy
  • dużo skórki pomarańczowej
  • cynamon
  • cukier

Na polewę
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • sok z cytryny
  • odrobina wody   



Drożdże rozprowadzamy w garnuszku i czekamy troszkę, aż będą pracować. Dodajemy do reszty składników, wyrabiamy na gładką kulkę. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt.


Teraz smarujemy masłem i posypujemy cukrem, bakaliami i cynamonem (ja swoje zrobiłam dwusmakowe, jeden rulon z cynamonem, drugi same bakalie). Ciasto zawijamy i kroimy na plastry.


Układamy na blaszce i czekamy jeszcze około 10 minut by podrosły. Pieczemy około 20 minut, wyjmujemy i po chwili smarujemy polewą. Składniki na polewę dokładnie mieszamy, a ma być półpłynna. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz