Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje nam energię potrzebną do dobrego startu w wir codziennych obowiązków. Warto czasem poświęcić mu dłuższą chwilę i pozwolić sobie na odrobinę rozpusty 😉 Dziś mam dla Was przepis na śniadanie „na bogato”. Kukurydziane, wytrawne gofry, do tego szynka, ser, pomidorki i jajko, całość polana aromatycznym sosem na bazie żółtek i pesto. Tym razem jest przy tym troszeczkę pracy, ale obiecuję, że efekty są tego warte. Raz spróbujecie – wrócicie po więcej 😉
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła + 175g
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 jajek
- 2 żółtka
- 2 łyżki zielonego pesto
- 1-2 łyżki octu
- 2 pomidory
- kilka plastrów szynki
- 125 g mozzarelli
- szczypior
- sól pieprz
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy gofry. Łączymy ze sobą maślankę, 1/2 szklanki masła, 2 jajka oraz cukier. W oddzielnej misce łączymy mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i 1/4 łyżeczki soli. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do połączenia się składników. Nagrzewamy gofrownicę, natłuszczamy masłem lub olejem i smażymy gofry.
- W międzyczasie umyte pomidory kroimy w kostkę i łączymy z posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plasterki.
- Sos: W małym garnku gotujemy wodę (ok. połowę jego objętości). Do miski odpornej na wysokie temperatury wbijamy 2 żółtka, dodajemy pesto i 1-2 łyżki wody. Miskę stawiamy na garnek i ubijamy nasz sos na pianę. Następnie 175g letniego masła dolewamy cienkim strumieniem do sosu, ciągle ubijając do momentu zgęstnienia.
- Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody z octem. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym do delikatnego odsączenia.
- Na każdym gofrze układamy mozzarellę, szynkę oraz pomidory ze szczypiorkiem. Na górę kładziemy jajko i całość polewamy naszym sosem. Gotowe!