czwartek, 3 sierpnia 2017

Szakszuka, jajka w sosie pomidorowo-paprykowym




Miałam apetyt na tą potrawę od dość dawna. Widywałam różne przepisy, oglądałam zdjęcia w internecie.
Ale ciągły poranny pośpiech wykluczał przygotowanie tego specjału.
Nie jest jakoś bardzo pracochłonna ale jednak trzeba poświęcić jej nieco więcej czasu niż przygotowanie zwykłych kanapek.
Teraz gdy rodzinnie wyjechaliśmy na wakacje do domu na wsi mamy nieco więcej czasu na wypoczynek. Dzisiejszy, dość leniwy poranek przysłużył się przygotowaniu szakszuki czyli jajek sadzonych w sosie paprykowo-pomidorowym do których przygotowania użyłam przypraw Cykoria.

Ilość składników podaję opcjonalnie, można dowolnie zmieniać proporcje :

2-3 duże dojrzałe pomidory
1 czerwona papryka
1-2 spore cebule
Kawałek wędliny najlepiej wędzonej
Pół łyżeczki suszonego czosnku granulowanego, świetnie podkręca smak potrawy
Pół łyżeczki pieprzu ziołowego, który aromatyzuje nasze śniadanie i nada mu  pikanterii
Sól do smaku
Szczypiorek
Masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę lub paseczki wędlinę, cebulkę w drobną kosteczkę następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz pomidory obrane ze skórki również w kosteczkę. Doprawić czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym. Smażyć przez kilka minut na dość dużym ogniu do momentu aż nadmiar płynu lekko się zredukuje. Zmniejszyć płomień pod patelnią, Zrobić łyżką miejsca, w które wbić pojedynczo jajka, osolić. przykryć pokrywką i smażyć/gotować pod przykryciem do momentu ścięcia się jajek.
Przed podaniem posypać zieleniną.  Moja rodzina była zachwycona takim śniadaniem. Myślę, że i Wam zasmakuje, smacznego.

2 komentarze: