czwartek, 3 sierpnia 2017

Keczup z cukinii.






Pewnie już znacie ten keczup, bo od jakiegoś czasu jest bardzo modny :)
Daję Wam słowo, że jest też bardzo pyszny. Ja robię co roku z podwójnej, lub
potrójnej porcji bo tak mi smakuje.
Jeśli jeszcze nie robiliście, to zachęcam do wypróbowania.


Składniki:
1,5 kg cukinii
1/2 kg cebuli
garść soli
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (400 g.)
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej

Wykonanie:
Cebulę i cukinie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (z cukinii wydrążyć środki).
Można też zmielić w maszynce do mięsa.
Zasypać solą, wymieszać i odstawić na minimum 6 godzin.



Po tym czasie postawić na kuchence i gotować 30 minut, żeby warzywa zmiękły.
Dodać cukier i ocet, wymieszać i gotować 20 minut.
Następnie dodać przyprawy i koncentrat, wymieszać i gotować kolejne 20 minut.
Ugotowany keczup zblendować na gładką masę i jeszcze gorący przełożyć do słoiczków.
Słoiki ustawić do góry dnem. Kiedy wystygną pasteryzować w garnku z wodą
30 minut od zagotowania wody.




Z tej porcji wyszło mi 11 małych słoiczków po musztardzie.
Cukinie zważyłam po obraniu i wydrążeniu środków.
Jeśli lubicie bardziej pikantne to dodajcie pełne łyżeczki pieprzu i papryki
ostrej. Ja daję płaskie bo wolę łagodniejszy smak.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz