środa, 2 sierpnia 2017

Ciasto jogurtowe (kubeczkowe) z borówkami


  Trochę mnie tu ostatnio znów mniej, bo gdy udało mi się ułożyć jakoś plan dnia z moim Maluchem to okazało się, że Gabrysi zaczynają rosnąć pierwsze ząbki i cały plan znów wziął w łeb, no niestety taki urok i prawo niemowlaków :p Ale na osłodę i poprawę humoru udało mi się upiec szybkie ciasto jogurtowe tzw. kubeczkowe, ponieważ do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie naturalnym. To bardzo szybkie, wilgotne (takie muffinkowe) ciasto zrobiłam z borówkami amerykańskimi, ale można dodać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować :)




Składniki na blachę o wym. 23x23 cm:
  • 180 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 3 kubeczki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ok. 3-4 garści  borówek amerykańskich (można użyć świeżych lub mrożonych)

  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz borówek i wymieszać dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu porozkładać owoce i lekko docisnąć. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.


 

7 komentarzy: