Ogórkowy chłodnik bez mleka

Chłodnik to doskonała zupa na letni, upalny obiad. Można go przygotować trochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów.

  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 1 cebulka dymka
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 pęczka koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • pół litra wywaru z włoszczyzny
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • sól
  • pieprz

Obrane ogórki i cebulkę blendujemy razem z sokiem z cytryny, startą skórką, koperkiem, natką pietruszki i wywarem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ogórkowy chłodnik bez mleka

Jeśli wszystkie składniki trzymaliśmy wcześniej w lodówce, zupę można podawać od razu po przyrządzeniu.

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz