Chłodnik to doskonała zupa na letni, upalny obiad. Można go przygotować trochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów.
- 2 duże ogórki szklarniowe
- 1 cebulka dymka
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- łyżka soku z cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- pół litra wywaru z włoszczyzny
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- sól
- pieprz
Obrane ogórki i cebulkę blendujemy razem z sokiem z cytryny, startą skórką, koperkiem, natką pietruszki i wywarem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Jeśli wszystkie składniki trzymaliśmy wcześniej w lodówce, zupę można podawać od razu po przyrządzeniu.
2 komentarze Dodaj własny