Kotlety z piersi kurczaka w odświętnym wydaniu, czyli mięso obiadowe na niedzielę! Ale tak poważnie, to może być również na co dzień, bo takie mięso przygotowuje się bardzo szybko. Farsz powstaje z cebuli, rodzynek, płatków migdałowych i doskonale komponuje się z kurczakiem.
Składniki:
– 3 piersi z kurczaka
– sól, pieprz do smaku, łyżeczka ziół prowansalskich
– 2 łyżki sosu sojowego
– olej do smażenia
Farsz bakaliowy
– 1 cebula
– 150 g rodzynek
– 4 łyżki płatków migdałowych
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
– Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, każdą na 2 plastry. Pokropić sosem sojowym, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
– Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Farsz
– Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, dodać namoczone wcześniej rodzynki, płatki migdałowe, sos sojowy i poddusić ok. 5 minut.
– Jeśli trzeba, to podlać odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem.
– Podawać usmażone piersi kurczaka z farszem na wierzchu.