wtorek, 1 sierpnia 2017

Sernik potrójnie czekoladowy (na zimno)


Czekoladowy sernik na zimno to ciasto, które przypadnie do smaku czekoladoholikom 😄 Poniższy sernik składa się z 3 warstw czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Ponadto, jest łatwy do przygotowania i... bardzo słodki. Idealny do podania z zimną kawą latte. 



Składniki na 1 średniej długości keksówke:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
4/5 szklanki cukru pudru (około 100 g)
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
300 ml śmietany 30% (mocno schłodzonej!)
3-4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
kilka sztuk herbatników


 Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Odłożyć na bok. Do misy miksera przełożyć twaróg i wsypać cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość utrzeć, aż do połączenia się składników. Na sam koniec wlać żelatynę i całość ponownie wymieszać. W międzyczasie tabliczki czekolady połamać na mniejsze kostki (pozostawić do dekoracji po 1 kostce: białej, mlecznej i gorzkiej czekolady). Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w osobnych miseczkach!). Przestudzić. Twaróg podzielić na trzy części. Do każdej części dodać 1/3 ubitej śmietany i roztopioną czekoladę. Jeżeli gorzka czekolada Wam stwardnieje to dodajcie do niej odrobinę płynnej śmietany 30%. Po dokładnym wymieszaniu uzyskacie płynną konsystencje czekolady. Formę wyłożyć papierem. Wlać masę z gorzkiej czekolady. Sernik wstawić na chwilę do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to wlać masę z mlecznej czekolady. Ponownie wstawić do lodówki. Na sam koniec wlać masę z białej czekolady i na wierzchu ułożyć herbatniki. Sernik wstawić do lodówki. Na drugi dzień po przygotowaniu, formę z sernikiem odwrócić do góry nogam. Delikatnie zdjąć papier. Przygotowany sernik ozdobić roztopioną czekoladą (pozostawionymi 3 kostkami). Kroić po stężeniu polewy. 

Od lewej strony masa przed wymieszaniem z: gorzką, mleczną i białą czekoladą

Od lewej strony: masa z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady oraz układanie herbatników
Gotowy spód i schłodzone ciasto





Przepis STĄD


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz