czwartek, 27 lipca 2017

MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ W AKSAMITNYM SOSIE


Składniki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 ml śmietany kremówki (30 %)
  • 100 g szynki parmeńskiej (lub innej, najlepiej dojrzewającej) 
  • 1-2 garście świeżo startego parmezanu
  • sól (himalajska?), świeżo zmielony pieprz
  • dowolny makaron
Przygotowanie
Szparagi umyjcie, odłamcie końcówki. Odkrójcie główki, odłóżcie je na bok, a pozostałe części pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry. Szynkę parmeńską pokrójcie w paski.
Rozgrzejcie rondel, włóżcie do niego pokrojona szynkę i chwilę przesmażcie. Dolejcie śmietanę, wrzućcie pokrojone szparagi (główki niech jeszcze poczekają na swoja kolej), wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie moc palnika i gotujcie sos do momentu, aż szparagi staną się miękkie (to dosłownie kilka minut). Chwilę przed końcem gotowania dołóżcie czekające główki- one zrobią się najszybciej. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętając aby zostawić trochę wody z gotowania makaronu (odlejcie przy odcedzaniu)- dolejcie ją do sosu, jeśli wydaje się Wam zbyt gęsty.
Ugotowany makaron przełóżcie do naczynia, polejcie sosem, posypcie parmezanem i wymieszajcie. Podawajcie natychmiast.

 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...