niedziela, 30 lipca 2017

Pizza z pesto, ziemniakami i cebulą

 Podczas warsztatów na SeeBloggers szef Maciej Majewski z kuchni Careefour zachęcał nas do odkrywania nowych smaków, zabawy podczas gotowani, poszukiwania nowych produktów. Po powrocie do domu z jeszcze większym zapałem zabrałyśmy się do gotowania i odkrywania nowych aromatów, połączeń smakowych i wychodzenia poza konwenanse. W ten sposób powstała dość nietypowa pizza :) Zawiera ona fuzja francuskiego pesto z typowo polskimi elementami takimi jak ziemniaki, czy boczek.


Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia
Składniki (na dwie okrągłe pizze):
Na ciasto:
  • 170ml ciepłej wody
  • 150g mąki pszennej
  • 150g maki pszennej pełnoziarnistej*
  • 15-20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

Na farsz:
  • 300g sera mozzarella
  • 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour)
  • 4 plasterki boczku
  • 3 małe ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula

*jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej można dać 300g zwykłej mąki pszennej

Do miski miksera przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i oliwę. W niecałej szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki. Miksujemy krótko końcówka z hakiem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Jeśli nie macie miksera z taką opcją to możecie ciasto wyrobić ręcznie na obsypanym mąką blacie. W między czasie obieramy cebulę i kroimy na pół, a następnie w paski. Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Blat obsypujemy mąką i wałkujemy okrągły placek. Smarujemy go dwoma łyżkami pesto i obsypujemy mniej więcej 1/4 ilości mozzarelli. Układamy połowę ziemniaków, cebuli i boczku. Obsypujemy ponownie 1/4  ilości sera. Z pozostałym ciastem robimy dokładnie tak samo. Powstałe pizze wstawiamy do piekarnika na 12-14 minut do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu pizze delikatnie skrapiamy łyżką pesto i opcjonalnie posypujemy rukolą. Smacznego.









1 komentarz:

Printfriendly