Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe

W taki upał najlepiej poczęstować się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach deser jest gotowy do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyć fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilość cukru ;)  Co z kolei dla innych może być zaletą :)



Foremka na keks : 22 cm

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • op. podłużnych biszkoptów

Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części:
  1. mieszamy z rozpuszczoną czekoladą
  2. mieszamy z czekoladą mleczną startą 
  3. pozostaje biała
Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej górze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier.



Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty