Sos mięsny do makaronu

Przepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną.
Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską potrawę  kheema, którą także bardzo lubimy.

Sos mięsny do makaronu
Sos mięsny do makaronu


Sos mięsny do makaronu - składniki

  • około 500 g mielonej wołowiny 
  • 3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej  malinowe lub "bawole serce")
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 
  • 2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych 
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona 
  • 1 łyżka garam masala  
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki mielonego kuminu 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry 
  • duża szczypta kurkumy
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę TRS i wiele indyjskich przypraw można kupić w sklepie "Kuchnie Świata"
Do podania
  • makaron spaghetti 
  • starty na tarce parmezan 
  • a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :) 

Sos mięsny do makaronu - przygotowanie

Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor.
Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli.
Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewam łyżką wody, jeśli zbyt rzadki odparowuję nadmiar płynu.
Przed podaniem posypuję parmezanem i łyżką świeżo posiekanej kolendry
*** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju.

Sos mięsny do makaronu
Sos mięsny do makaronu

Komentarze

  1. Mięso wołowe w połączeniu z imbirem? Takiego spaghetti na pewno jeszcze nie robiłem, a przepis bardzo intrygujący, więc pewnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir i czosnek doskonale komponuje się z mieloną wołowiną, więc powinno Ci zasmakować :)

      Usuń
  2. Robi wrażenie, już byłam w sklepie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: