sobota, 29 lipca 2017

Chleb graham z foremki

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam!





Chleb graham z foremki

Składniki na keksówkę 11x25cm:

400g mąki pszennej chlebowej
100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej)
200ml ciepłej wody
100ml kefiru
20g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju ryżowego (lub innego)

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłej wody, wlewamy do wgłębienia w mące, delikatnie mieszamy, by połączyć drożdże z odrobiną mąki, miskę przykrywamy i odstawiamy na 10  minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.
Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, umieszczając na spodzie naczynie z gorącą wodą. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy 25-30 minut. Pod koniec pieczenia chleb możemy wyjąć z formy i dopiekać na samej kratce. Upieczony bochenek odstawiamy do wystudzenia na kratkę.

SMACZNEGO!




Do wypieków chleba i nie tylko polecamy formę typu keksówka z powłoką non-stick dostępną w sklepie Makowski Kredens.




 Blaszka posiada powierzchnię ułatwiającą wyjmowanie ciasta po upieczeniu. Idealna do wypieku chleba, ciast ucieranych i babek. Wykonana ze stali, łatwa w utrzymaniu w czystości. Dostępna w atrakcyjnej, żywej kolorystyce.


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...