Tarta z winnymi gruszkami i niebieskim serem jest świetną przekąską o niecodziennym smaku.
Gruszki gotowane w winie nabierają winnego smaku, do tego zapieczone z kruchym ciastem i serem żółtym oraz pleśniowym. Połączenie wyszło bardzo smaczne a ser niebieski dodaje niepowtarzalnego smaku tarcie.
SKŁADNIKI CIASTA :
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła naturalnego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 2 łyżki zimnej wody
szczypta proszku do pieczenia
FARSZ :
- 4 nieduże gruszki
- 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola
- 50 g sera goudy
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz do smaku
- 500 ml wina czerwonego półsłodkiego
- 3 goździki
- 1 łyżka octu REFLETS de FRANCE ( ocet z czerwonego wina ) dostępy w Carrefour
- 2 łyżki brązowego cukru
- kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE :
- Składniki ciasta zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Gruszki obieramy i kroimy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne.
- Wino wlewamy do garna z goździkami, octem i cukrem. Dodajemy gruszki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Gruszki wyjmujemy i odsączamy z zalewy.
- Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy starty ser żółty i pokruszony ser bluee.
- Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim podłużną formę na tartę, wylewamy równomiernie masę serową, na to układamy gruszki i zapiekamy 20 minut w temperaturze 185 % C. Pod koniec pieczenia posypujemy ciasto odrobiną pokruszonego sera niebieskiego i jeszcze chwilkę zapiekamy.
- Po upieczeniu posypujemy świeżym tymiankiem. Tartę kroimy na kawałki i podajemy.
uwielbiam wszelkie tarty a ta prezentuje się niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam tarty a z gruszkami jest wyjątkowo smaczna :)
Usuń