Ciasto balowe
Bardzo delikatne ciasto na biszkopcie w połączeniu z krakersami i słodkim karmelem daje niezwykły efekt. Dodatkowo wygląd ciasta w przekroju też wygląda apetycznie i bardzo reprezentacyjnie. Robiłam to ciasto po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- pół kostki miękkiego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pasta lub cukier waniliowy
- duża paczka herbatników
- duża paczka krakersów
- puszka masy kajmakowej
- 500 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g białej czekolady
- Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka.
- Na koniec delikatnie wmieszać zmieszane i przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia.
- Piec w 180°C ok. 30 minut.
- Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Z podanych składników przygotować budyń.
- W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka.
- Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią.
- Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i wystudzić.
- Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
- Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy.
- Na budyń wyłożyć herbatniki.
- Rozsmarować masę kajmakową.
- Ułożyć warstwę krakersów.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone.
- Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę krakersów.
- Posypać startą białą czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach.
3 komentarze
Jaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuń23cm X 28cm
UsuńCale jajka do mleka, chyba same zoltka?
OdpowiedzUsuń