czwartek, 27 lipca 2017

Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns)

Pamiętacie historię o moim Przyjacielu, który podzielił się ze mną przepisem na francuskie cudo?
Właśnie dziś obchodzi urodziny! :)
Dlatego ja, w symbolicznym geście, piekę z tej okazji bułeczki po brzegi wypełnione najlepszymi życzeniami, pochodzące z miasta, w którym się urodził.
Za ojca tych mleczno-maślanych bułeczek drożdżowych uważa się osiemnastowiecznego angielskiego lekarza Williama Olivera.
Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem.
Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki.
Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami.
Niektóre z dodatkiem jaj, inne z cytrynową skórką i masą mąki.
Ostatecznie wybrałam tę, która wydawała mi się najmniej skomplikowana.
To była dobra decyzja, bo bułeczki wyszły absolutnie przepyszne!!!
Lekkie, nie za słodkie, mięciutkie, o wspaniałym zapachu masła i mleka.
Z masłem i dżemem z czarnej porzeczki smakują niesamowicie...szczególnie do popołudniowej herbatki ;)
Także Happy Birthday i zapraszam do stołu! :D



























Bath buns
12 sztuk
Potrzebujesz:

  • 250ml mleka
  • 15g świeżych drożdży/ 7g suchych
  • 450g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 225g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko (do posmarowania)
Mleczna glazura:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
  • rodzynki
  • ziarna kminku
  • 4 lekko rozkruszone kostki cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Delikatnie podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
3. Do miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez ok. 7min.
7. Podziel ciasto na 12 równych części i uformuj kulki.
8. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem i piecz w 190*C przez 15min.

Mleczna glazura:
1. Rozpuść cukier w mleku.
2. Glazurą posmaruj gorące bułeczki i posyp przygotowanymi dodatkami (rodzynki+cukier, kminek+cukier, cukier)

Smacznego!




























Bath buns
12 buns
Ingredients:
  • 250ml of milk
  • 15g fresh yeast / 7g dry
  • 450g wheat flour
  • 30g of sugar
  • pinch of salt
  • 225g butter at room temperature
  • 1 egg (to lubricate)
Milky glaze:
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1 tablespoon of milk
Additionally:
  • raisins
  • caraway seeds
  • 4 slightly crumbled sugar cubes
Method:
1. Gently heat the milk and dissolve the yeast in it.
2. In a large bowl, mix the flour, salt and sugar.
3. Add the butter in pieces and work, using your hands, until the consistency of fine breadcrumbs.
4. Pour the yeast into the bowl with 'crumbs' and carefully combine all the ingredients with a wooden spoon until the dough is smooth.
5. Cover a bowl of dough with a cloth and set aside in a warm place to rise for about 1h.
6. Sprinkle a bit of flour on work surface and put dough on it - knead for about 7 minutes.
7. Divide the dough into 12 equal parts and form the balls.
8. Place the buns on a baking tray lined with greaseproof paper, brush buns with beaten egg and bake at 190 * C for 15 minutes.

Milky glaze:
1. Dissolve sugar in milk.
2. Glaze the hot buns and sprinkle with prepared additives (raisins + sugar, caraway + sugar, sugar)

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...