Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej roli.
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej)
- 1 duży batat
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-4 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 – 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki
- do podania: świeża kolendra, kokosowy bekon
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Batata myjemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach nożem i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut – aż do miękkości (można wbijać patyczek). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Można upiec go wcześniej i trzymać w lodówce. Batata kroimy na pół i wybieramy łyżką środek. Skórkę wyrzucamy, a miąższ blendujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera na gładkie puree.
Szalotki kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotki i podsmażamy 2-3 minuty, pod koniec dodając wyciśnięty czosnek. Wrzucamy surową kaszę gryczaną i mieszamy. Podsmażamy razem, aż ziarna lekko się przyrumienią. Wlewamy białe wino i mieszamy, aż większość płynu wyparuje. Dodajemy wstrząśnięte mleko kokosowe, puree z batata, bulion warzywny (ewentualnie wodę – wtedy potrzeba więcej soli), sól, kurkumę i wędzoną paprykę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 niech minut, aż kasza gryczana ugotuje się. Musimy mieszać regularnie, bo kasza może przywierać do dna patelni. Po ugotowaniu próbujemy czy nasze kaszotto jest odpowiednio przyprawione.
Kaszę dzielimy na niewielkie porcje (danie jest bardzo sycące) i posypujemy kokosowym boczkiem oraz świeżą natką kolendry, pietruszki lub bazylią. Podajemy natychmiast. Wegański gulasz można trzymać w lodówce do 4 dni, a potem podgrzać na średnim ogniu, uprzednio rozcieńczając danie wodą lub bulionem.
Przepis od Full of Plants.
intrygujące danie 🙂
wygląda baaardzo apetycznie <3
Mega zdjęcia! naprawdę szanuje
Kocham Cię! Jestem tak zafascynowana Twoją kuchnią, że zamiast spać- czytam po kolei każdy przepis. Sama uwielbiam gotować i zawsze każde danie robię po swojemu ( zawsze ZUPEŁNIE PRZYPADKOWO wychodzi pyszne) ale baardzo często brakuje mi pomysłu na obiad. Ah, co najważniejsze- zachęciłaś mnie do robienia własnych przetworów- w końcu będę mogła pozbyć się tej chemii z kuchni 🙂 Mieszkam z przyszłą teściową, którą już kupiłam swoimi ( amatorskimi i nigdy nie ćwiczonymi) daniami a co dopiero jak jej wyjadę z takimi pysznościami jakie Ty serwujesz 🙂 Normalnie jestem przeszczęśliwa! Pozdrawiam :))
Klaudia zapraszam jak najczęściej ^_^
Świetnie wygląda, aż ślinka cieknie
Pyszności!