Makaron z aksamitnym sosem śmietankowym, w którym znalazły się kurki i delikatne mięso z kurczaka. Sycące i bardzo smaczne danie, którego nie może zabraknąć, gdy sezon na kurki w pełni ;)
- 250 g makaronu penne rigatte
- 200 g grzybów kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- masło do smażenia
Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Makaron odcedzić i odstawić na czas przygotowywania sosu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozpuszczonym maśle razem z czosnkiem. Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, mieszając rozdzielać poszczególne kawałki, aż będą usmażone. Kurki oczyścić, większe można pokroić i wrzucić do mięsa. Smażyć parę minut po czym wlać śmietankę. Dusić doprawiając do smaku solą i pieprzem, dodając na końcu posiekaną, świeżą pietruszkę. Do sosu przełożyć makaron i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać. Smacznego :)
Wspaniale danie, uwielbiam kurki. U mnie w lesie ich niewiele, ale już pojawiły się na wagę na rynku :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba