Ravioli ze szpinakiem

Szpinak, kiedyś tak przeze mnie nie lubiany, teraz pełni główną rolę w kuchni. Najważniejszą sprawą jest dobre przyprawienie szpinaku, bo on sam nie ma żadnego smaku.Polecam dzisiaj ravioli, włoskie pierożki z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem 2 serów ricotty i parmezan.



Składniki:
  • 300 g przesianej mąki
  • 30 ml oleju
  • 3 jajka
  • sól
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • opakowanie sera ricotta
  • 50 g tartego sera parmezan
  • łyżka tymianku suszonego
  • łyżka naci selera 
  • pieprz czarny mielony
  • 3 pomidory
  • 50 g masła
  • 100 g pesto

Sposób przygotowania :
  1. Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatać , aby uzyskać  gładkie, elastyczne ciasto .
  2. Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
  3. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem.
  4. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do smaku pieprzem i solą , tymiankiem i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości. 
  6. Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto między porcjami  farszu posmarować lekko wodą , aby pierożki się lepiej sklejały.
  7. Nakrywamy drugą porcją ciasta.
  8. Dociskamy mocno ciasto między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty.
  9. Wstawiamy wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy do osolonej wody i gotować ok 4 -5 minut.
  10. Podawać z pokrojonymi pomidorkami i z pesto .
Smacznego :)





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty