lipca 26, 2017

Zupa chińska z makaronem ryżowym

   Takie mamy lato, że raz zimno, raz ciepło. Raz chłodnik innym razem zupa rozgrzewająca by się przydała. No i oto jest - dobra na każdą porę roku, domowa zupka chińska.

Zupę chińską przygotujecie w oka mgnieniu, jeśli tylko dysponujecie ugotowanym bulionem/rosołem drobiowym.

Ja do mojej zupy użyłam gotowy mix warzyw do dań chińskich. Bukiet chiński od Poltino ma naprawdę  dobrze dobrany skomponowany skład, nie brakuje tu ani grzybów chińskich, ani pędów babusa czy kiełków fasoli Mung.


chińska-zupka-zwarzywami



PRZEPIS NA ZUPĘ CHIŃSKĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM



Składniki na zupę chińską:
  • 1 opakowanie  bukietu chińskiego Poltino
  • 1,5 litra buliony drobiowego lub rosołu
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku
  • szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia
  • sok z 1/2 limonki

Dodatkowo:
  • makaron ryżowy
  • świeża kolendra lub natka pietruszki 




Przygotowanie zupy:


1. Na patelnię wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich ( bez rozmrażania ). Dodać 2 łyżki oliwy i smażyć aż warzywa zmiękną. Pod koniec smażenia dodać sos sojowym.

2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone warzywa chińskie. Gotować 10 minut.

3. Zupę doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i przyprawami.

4.Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. 


chińska-zupka-z-warzywami-i-makaronem

aromatyczna-chińska-zupa

domowa-zupka-chińska


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo