środa, 26 lipca 2017

Leczo.



Nareszcie są, świeże warzywa.
Kolorowe papryki, pachnące czerwone pomidory, jędrne cukinie.
Och... długo mogła bym się zachwycać.
Nadszedł czas na leczo. To moje pierwsze w tym roku, ale na pewno nie ostatnie :)


Składniki:
3 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 papryki zielone
1 nieduża cukinia
4 pomidory
2 cebule
500 g. kiełbasy śląskiej
1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonika
sól, pieprz, papryka słodka
trochę oleju do smażenia

Wykonanie:
Cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Podsmażyć chwilę i dodać sparzone i pokrojone pomidory, następnie wrzucić
pokrojoną w kostkę paprykę. Cukinię obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić
w kostkę i dorzucić do garnka z warzywami.
Dodać przecier i przyprawy. Można trochę podlać wodą.
Dusić pod przykryciem około 40 -50 minut, co jakiś czas mieszając.








2 komentarze:

  1. Pychotka, bardzo lubię leczo z takich świeżych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo od zawsze gościło w mojej rodzinie, no i masz rację trzeba korzystać ze świerzych warzyw i ziół póki jeszcze są na wyciągnięcie ręki

    OdpowiedzUsuń