Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym to odzwierciedlenie moich upodobań smakowych. Bardzo lubię połączenie szynki długodojrzewającej z ostrym serem pleśniowym i owocami – jak dla mnie jest genialne. Jeżeli lubicie takie smaki, na pewno ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut, ponieważ niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł na coś pożywnego. Ja bardzo często przygotowuję tego typu sałatki do pracy – to wspaniały umilacz dnia 🙂
Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość 🙂 Ten przepis polecam szczególnie!
Zobacz też:
Sałatka ze szpinaku z boczkiem
Sałatka Gyros
Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym
Drukuj przepisSkładniki
- garść sałaty lodowej
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola)
- połowa gruszki
- posiekane dowolne orzechy do posypania
- sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej)
Przepis
Sałatę rwiemy na części i wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w kawałki, układamy na sałacie.
Następnie dokładamy kolejne składniki: porwane plastry szynki parmeńskiej i kawałki sera pleśniowego.
Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem.
Przepis na sos miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najlepiej do wymieszania użyć małego słoiczka, którym po zamknięciu należy wstrząsnąć.
0 komentarzy