wtorek, 26 kwietnia 2016

Omlet, zdrowy początek dnia

Klasyczny omlet śniadaniowy przygotowuje się z jajek ubitych z mlekiem. Powstałą masę podsmaża się z obu stron na patelni. Następnie nakłada się dowolne dodatki, składa na pół i wykłada na talerz.

Omlet który zaproponuje jest zdrowy, pożywny i co najważniejsze PYSZNY :).

SKŁADNIKI: 1 OMLET, porcja dla ok 2 osób
  • 4 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • duża łyżka pokrojonego pora
  • pół awokado
  • 1/4 papryki
  • bazylia
  • łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • kiełki np. rzodkiewki
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawy: pieprz, sól (dodatkowo polecam dodanie słodkiej papryki i odrobiny chilli jalapeno)
PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy dodatki: awokado i paprykę kroimy w większą kostkę, a pora w drobne talarki. Do miski wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy bazylię potarganą w kawałeczki oraz przyprawy. Na koniec dosypujemy płatki owsiane. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Wlewamy masę, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę na najniższą z możliwych. W między czasie przygotowujemy pomidorki (kroimy na połówki lub ćwiartki). Po ścięciu się wierzchu omletu obracamy go łopatką na drugą stronę, trzymamy pod przykryciem przez max 2 minuty. Tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, kroimy jak pizzę. Na wierzch nakładamy jogurt naturalny (ilość dostosuj do siebie), kiełki i pomidorki.


Oczywiście do tego omletu możesz również dodać wędlinę, rukolę i inne dodatki wedle uznania :).
... Smacznego :) ...

Zobacz też: 

1 komentarz: