Pierogi z komosą ryżową i cebulką robiłam ostatnio dla dorosłych domowników, podczas gdy dzieci były zachwycone robionymi specjalnie dla nich pierogami z morelami i serem.
Quinoa zwana też komosą ryżową ma specyficzny, lekko orzechowy smak i w połączeniu z podsmażona na oliwie cebulką, doprawiona solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i oregano stanowi pyszne samodzielne danie lub właśnie farsz do pierogów.
Ciasto na pierogi przygotowałam z mąki orkiszowej z dodatkiem oleju i bardzo ciepłej wody, dzięki czemu wyszło miękkie i elastyczne, naprawdę pyszne.
Pierogi z komosą ryżową to danie wegańskie, bez laktozy, bez jajek.
PRZEPIS NA PIEROGI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki na pierogi z komosą ryżową:
0,5 kg mąki orkiszowej jasnej typ 700
6 łyżek oleju roślinnego
1 szkl gorącej wody
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
2 cebule – ja użyłam 1 białej i 1 czerwonej
oliwa z oliwek
pieprz czarny świeżo mielony
sól
oregano
Jak zrobić pierogi z komosą ryżową:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i wodę, mieszamy łyżką a potem wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w misce przykrytej talerzem na 5-10 min.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy naoliwię.
Komosę ryżową mieszamy z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i oregano tak by farsz miał wyrazisty smak.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka.
Każde kółeczko faszerujemy komosą ryżową, zlepiamy pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku minutkę od momentu kiedy wypłyną.