Nektarynkowiec



Puszysty biszkopt przełożony musem z nektarynek z delikatną masą na bazie kremówki, czyli idealne orzeźwienie w upalne dni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
mus nektarynkowy:
  • 6 nektarynek (około 1 kg)
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 500 ml wrzątku
masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 150 ml wrzątku



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę włożoną papierem do pieczenia oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. 


3 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Nektarynki myjemy, wyjmujemy pestki i blendujemy. Do zmiksowanych nektarynek wlewamy zimną galaretkę i mieszamy. Tężejący mus nektarynkowy wykładamy na biszkopt i pozostawiamy do zastygnięcia. 


1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 150 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy i powoli wlewamy zimą galaretkę. Masę śmietanową wlewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy: