niedziela, 23 lipca 2017

Tort malinowo truskawkowy


Malinowo- truskawkowy, czyli sezonowy tort. 
Na zakończenie roku szkolnego dla nauczycieli. 
Mikołaj dumny był nie zwykle :)
Biszkopt i krem malinowy z kawałkami truskawek. Nasączony sokiem malinowym. 
Wierzch tortu posmarowany masą maślaną z pure malinowym. 
Ozdobiony jest tzw rybią łuską TU znajdziecie pomocny film.

Tort o średnicy 20 cm.
Biszkopt 
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. 
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery części.
Pure malinowe
600g malin (użyłam mrożonych)
140 g cukru
20 g żelatyny w proszku
3 łyżki soku z cytryny
Maliny włożyć do garnka ( nie rozmrażać) dodać cukier sok z cytryny i zagotować- tylko do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko (pestki nie będą potrzebne). Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje. 
Podgrzewać  mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować. Połączyć z gorącym pure, wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Jeśli stężeje, delikatnie podgrzać.
1/4 pure malinowe odłożyć do masy maślanej

Krem malinowy 
Pure malinowe 
200 g mascarpone 
500 g śmietany kremówki schłodzonej
2-3 łyżki cukru pudru - opcjonalnie jeśli chcecie bardziej słodki krem
200 g truskawek pokrojonych w większe kawałki
Śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubić, dodając pod koniec schłodzone, ale nie stężałe pure malinowe. 
Poncz to sok malinowy.
Masa maślana do posmarowania tortu
400 g masła (miękkiego)
4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
około 100 ml pure malinowego
kilka kropel różowego barwnika (opcjonalnie)
Miękkie masło zmiksujcie na puszystą masę, dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksując cały czas dodawajcie pure malinowe. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie gładka.
Wykonanie
Na podstawce umieśćcie pierwszy kawałek biszkoptu (możecie posmarować podstawkę kremem aby biszkopt przykleił się ) Nasączcie ponczem, posmarujcie częścią kremu i poukładajcie kawałki truskawek. Z następnym blatem biszkoptu zróbcie dokładnie tak samo aż złożycie cały tort. Tort powinien schłodzić się w lodówce około 30- 50 minut. 
Schłodzony tort posmarujcie na wierzchu masą maślaną - cienką warstwą, wyrównując tylko tort. Schłodźcie tort w lodówce. Następnie ozdóbcie według uznania, lub spróbujcie ozdobić tak jak pokazuje filmik instruktażowy tu go znajdziecie.
Ozdabiając tort chciałam uzyskać zabawny efekt rozpuszczonego loda, do tego użyłam rozpuszczonej i przestudzonej czekolady.
Powodzenia!


2 komentarze:

  1. O kurcze niezłe torcicho :) To się musiałeś napracować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Wbrew pozorom tort łatwy do zrobienia. Wyglada efektownie ale praca przy nim to czysta przyjemność. Polecam spróbować - jest naprawdę nie skomplikowany .

    OdpowiedzUsuń