śledzie z papryką i ogórkiem konserwowym
Ten przepis na śledzie w moim domu istnieje od zawsze chyba. Co prawda lekko go zmodyfikowałam (pieprzu ziołowego nie mam na stanie), ale i tak wyszły super. Taka kolorowa wersja śledzika w oleju - papryka, ogórek konserwowy i cebulka. Do tego śledzik obsypany w papryce słodkiej, pieprzu i majeranku i podniebienie zaspokojone :)
Składniki:
- 2 płaty śledziowe
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 cebulka
- po łyżce: papryki słodkiej, majeranku i pieprzu
- olej
Przygotowanie:
- paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy
- uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz
- do dużej miski wsypujemy przyprawy
- dodajemy do nich śledzie i dokładnie obtaczamy
- w słoiku układamy warstwowo - warzywa, śledzie, warzywa, śledzie i tak do końca
- zalewamy wszystko olejem
- odstawiamy do lodówki na min. 24 h
Smakują najlepiej po 2-3 dniach :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)