wegański paprykarz z kaszy jaglanej
Może nie jestem największą fanką kaszy jaglanej, ale staram się wprowadzać ją również do naszej diety. Sama w sobie kompletnie nie zdobyła mojego serca, nie mówiąc już o sercu i podniebieniu R, ale za to jako dodatek do wielu dań serce moje ma zdobyte.
Tym razem lekka kombinacja z tradycyjnego paprykarza, tylko bez postaci mięsnej i zamiast ryżu właśnie nasza królowa 😊
Tym razem lekka kombinacja z tradycyjnego paprykarza, tylko bez postaci mięsnej i zamiast ryżu właśnie nasza królowa 😊
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- papryka słodka, kurkuma lub curry
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
- cebulę pokroić w kostkę i zezłocić w garnku
- dodać posiekany czosnek
- marchewkę i pietruszkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach
- paprykę pokroić w drobną kostkę
- do zeszklonejcebuli i czosnku dodać warzywa i chwilkę poddusić
- po chwili dodać pomidory, dokładnie wymieszać i dalej dusić na małym ogniu przez ok 10-15 minut
- na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i curry
- zdjąć z ognia i poczekać aż lekko ostygnie
- dodać ugotowaną kaszę i zblendować (szczerze mówiąc każdemu będzie odpowiadała inna konsystencja ;) )
- przełożyć do skoczków i przechowywać w lodówce
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)