sobota, 22 lipca 2017

Cebula i chrzan - właściwości lecznicze

Mały dodatek to artykułu "Kanapka z cebulą i chrzanem na ból gardła".
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/07/kanapka-z-cebula-i-chrzanem-na-bol-garda.html

Moja podświadomość podpowiadała mi, że do cebuli mam dodać chrzan! Więc zadałem sobie pytanie: "Dlaczego cebula i chrzan?
Oto co znalazłem w internecie!

CEBULA
  • zawiera substancje bakteriobójcze
  • bogata w witaminę C
  • zawiera fosfor, magnez, siarkę, cynk, krzem - minerały wzmacniające odporność
  • zawiera potas i obniża ciśnienie tętnicze
  • leczy wrzody i inne stany zapalne
  • ma działanie grzybobójcze - jest zalecana po antybiotykach
  • wywar leczy reumatyzm
  • syrop leczy przeziębienia
  • poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom
  • wdychanie udrażnia zatoki
Przynajmniej połowa tej listy tłumaczy praktyczne zastosowanie cebuli przy bólu gardła.


CHRZAN

Naturalne lekarstwo na:
  • chore zatoki, 
  • katar, 
  • przeziębienia
  • niestrawność, 
  • bóle kręgosłupa i reumatyczne 
  • bóle głowy związane z przeziębieniem,
  • wybielenie piegów
  • odrywanie się flegmy - syrop z chrzanu ma właściwości wykrztuśne
  • udrożnienie zatok - wdychanie świeżo startego chrzanu
zawiera:
  • substancje antybakteryjne - fitoncydy, lizozym, alkohol fenyloetylowy = sile syntetycznego antybiotyku
Podsumowując często mamy w lodówce to, co może wyleczyć nas z choroby bez konieczności wyprawy do lekarza i korzystania z syntetycznych antybiotyków. Trzy dni kuracji i czwartego dnia to już tylko 10% początkowych dolegliwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz