piątek, 21 lipca 2017

Risotto z botwinką

Łatwe risotto z sezonowymi dodatkami!
Właściwie...jednym szczególnym, pyszną i swojską botwinką :)
Do tego zioła, trochę sera, wina, masła i powstaje danie tak kremowe i delikatne, że szkoda go nie przyrządzić.
Trochę po włosku, bo risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech, i trochę po polsku ze względu na składniki.
Ciekawostką może być to, że we Włoszech risotto jest traktowane, jako pierwsze danie i podawane np: zamiast zupy.
Ja podałam spolszczoną potrawę w totalnie polski sposób, czyli jako danie główne ;)
Smakowało i podobało się absolutnie wszystkim, bo trzeba przyznać, że samym kolorem risotta można się zauroczyć ;D
Czy Was też już oczarowało?








































Risotto z botwinką
Potrzebujesz:
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 3,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 100ml wytrawnego białego wina
  • 200g suchego ryżu
  • 20g twardego wyrazistego sera (np. Parmezan, Grana Padano, Regio Piatto, długodojrzewająca Gouda itp.)
  • 3 łyżeczki masła
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Botwinkę umyj. Buraczki obierz i pokrój w kostkę - ugotuj w wodzie z solą i cukrem.
2. Kiedy buraczki zmiękną dodaj do nich posiekane liście i łodyżki botwinki i sok z cytryny - gotuj przez 2-3min.
3. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju..
4. Do podsmażonej cebulki dodaj zioła i mieloną paprykę- przemieszaj.
5. Na patelnię wsyp suchy ryż, podsmażaj kilka sekund, aż zacznie robić się szklisty i zalej całość winem.
6. Do ryżu dolewaj stopniowo gorący wywar z botwinki (wraz z ugotowanymi warzywami), do momentu, aż ryż zmięknie.
7. Dodaj do ugotowanego ryżu starty na drobnych oczkach ser i kawałki masła - mieszaj do rozpuszczenia.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!







































Risotto with young beets
Ingredients:

  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 bunch of young beets
  • 3.5 glasses of water
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1 teaspoon of salt
  • juice of 1/4 lemon 
  • 2 teaspoons dried thyme
  • 1 teaspoon dried oregano
  • 1/2 teaspoon of sweet ground pepper
  • 100ml of dry white wine
  • 200g of dry rice
  • 20g of hard, strong flavour cheese (eg. Parmesan, Grana Padano, Regio Piatto, long ripening Gouda, etc.)
  • 3 teaspoons of butter
  • Salt and pepper to taste

Method:
1. Wash young beets. Peel beetroots and dice them- boil in salt and sugar water.
2. When beets are tender, add chopped leaves and stems of young beets and lemon juice - cook for 2-3min.
3. Dice onion finely, chop garlic and fry on hot pan with oil.
4. Add the herbs and ground pepper to the fried onion - mix.
5. Add dry rice to the pan, fry for a few seconds until it begins to be glassy and pour in the wine.
6. Pour gradually hot beet brew (with cooked vegetables) into the rice until the rice is soft.
7. Add grated finely cheese and butter pieces - stir until dissolved.

8. Season with salt and pepper to taste.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...