Taką karkówkę można jeść na zimno jak i na ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu.

karkówka

Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce.  Do mieszanki miodu i musztardy wsypać majeranek, paprykę słodką i chilli. Mięso doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie natrzeć marynatą z miodu. Włożyć do lodówki i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

karkówka

Wyjąć mięso z lodówki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć karkówkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć karkówkę z patelni i włożyć ją do rękawa foliowego. Uważajcie żeby się nie przypaliło bo będzie gorzkie. Musicie obsmażyć mięso szybko.  Zamknąć z jednej strony. Na patelnię wrzucić szalotkę i grzybki suszone. Chwilkę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z dna patelni połączyło się z wodą. Utworzy się pyszny sos. Wlać sos do rękawa i  zamknąć drugą stronę rękawa foliowego. Potrząsnąć.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec jedną godzinę i 40 minut.

Zlać sos który się wytworzył podczas pieczenia. Można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w małej ilości wody.

Karkówka rozpływała się w ustach.