środa, 19 lipca 2017

Cukinia z ryżem

   W ramach serii "Pora na... " serwujemy teraz Pora na cukinie. Cukinie zasypują półki supermarketów i przebijają się cenowymi promocjami.
   W naszym ogródku przechodząc obok posadzonych kiedyś małych sadzonek, a dziś czegoś co raczej przypomina krzaki, też slychać głosy licytacji: "Ja mam już 42 cm." "A ja 45 cm." "A ja tylko 40 cm za to jestem grubsza."😉*
   Dobrze, że chociaż cukinie
   nie dbają o linie... 😄

   I dokładnie z takich własnych, nie pryskanych, bez nawozów sztucznych cukinii Aga przyrządza pyszne dania i dzieli się z Wami swoimi przepisami... 😆

* P.S. dla psychiatrów
Chodziłem z miarką i mierzyłem, nie słyszałem żadnych głosów gadających cukinii... ! 🤗


Składniki:
  • 200g ryżu
  • 800g-1000g cukini (może być więcej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cukinię, smażymy często mieszając aby nie przypalić. Gdy cukinia będzie na wpół miękka, dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła (mogą też być suszone), doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, dokładamy ugotowany ryż i trzymamy jeszcze na ogniu ok. 3 minut aby ryż przeszedł przyprawami i cukinią. Danie najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz