wtorek, 18 lipca 2017

kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Sos który powstał na potrzebę wykorzystania produktów które zostały w lodówce. Jest szybki do zrobienia. Boczku można dać mniej ponieważ ma on dać jedynie aromat wędzonki.


1 pojedyncza pierś z kurczaka
ok 250  g boczku wędzonego
1 mała cebula
140 g kukurydzy po odsączeniu
10 listków świeżej bazylii
papryka ostra, sól, pieprz
pasata pomidorowa około szklanka
pół papryki czerwonej

Boczek i kurczaka podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną cebule i ją zeszklić. Dolać pasate pomidorową (można trochę więcej). Dorzucić paprykę pokrojoną w kostkę, aby nieco zmiękła. Na koniec dorzucić kukurydze aby została soczysta oraz doprawić obficie papryką,lekko solą ponieważ pasata jak i boczek są słone i pieprzem. Można dorzucić także bazylie lub przystroić nią talerz.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz