Makaron penne w gęstym sosie z mięsem, bakłażanem i oliwkami. Smaczne i sycące danie przygotowane we włoskim stylu. Obowiązkowo posypane startym parmezanem. Polecam ;)
- 200 g makaronu penne
- 1 cebula dymka
- 3 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- 100 g oliwek czarnych
- 50-100 g parmezanu
- sól
- pieprz czarny
- bazylia
- oregano
- oliwa z oliwek
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (11 minut). Makaron odcedzić, zachowując również wodę.
Bakłażana pokroić w kostkę oprószyć sporą ilością soli i odstawić na około 10 minut. Kiedy puści sok przełożyć na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i usmażyć bakłażana, aż będzie miękki i przyrumieniony. Zdjąć z patelni, pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mięso i stale mieszając rozdzielać na mniejsze części. Jak tylko lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, bakłażana i oliwki. Dusić przez parę minut i w miarę potrzeby można dolać wodę spod gotowanego makaronu. Doprawić pieprzem, solą i dużą ilością oregano i bazylii. Na wierzch zetrzeć parmezan i podawać. Smacznego :)