niedziela, 16 lipca 2017

Lody bananowe z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki
(na 1 porcję)

- banan (ok. 115 g),
- łyżka masła orzechowego (ok. 20 g),
- 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 10 g).



Sposób przygotowania

1.
Banana obieramy ze skóry, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 3-4 h.

2. Banana blendujemy z dodatkiem masła orzechowego.
3. Do lodów dodajemy tartą na tarce o grubych oczkach czekoladę.
4. Lody możemy jeszcze wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika.





Lody bananowe z masłem orzechowym i czekoladą są bogate w:

- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 145 g
Energia: 276,2 kcal
Białko: 7,0 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 36,7 g
Błonnik pokarmowy: 3,6 g




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.