sobota, 15 lipca 2017

Pierogi z mięsem w pomidorowym cieście



Pyszne pomidorowe ciasto, idealnie komponuje się z wołowym mięsem. W zasadzie mięso może być mieszane, ważne by wykorzystywać to, co nam zostaje. Robiliśmy rosół, więc mięso pozostało do dyspozycji. Cud, miód, malina…najważniejsze, by w kuchni nic nie marnować.










Składniki

Farsz:
700-800 g wołowiny  (np. rostbef)
natka pietruszki
maggi
pieprz

Ciasto:
500 g mąki
50 g masła
250 ml wrzątku
1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

 

Przygotowanie

 
Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście proporcje składników farszu mogą być inne, dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników.

Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku.

Podajemy okraszone z podsmażoną na oleju cebulą.


2 komentarze: