Pesto z makaronem to jedno z szybszych dań, jakie można przyrządzić. Niestety tradycyjnie przygotowywane jest ono z dodatkiem sera. Kupienie gotowego pesto bez dodatku mleka jest prawie niemożliwe. Dlatego proponuję zdrową i pyszną alternatywę! Pesto z natki pietruszki. To idealne danie w diecie bezmlecznej, gdyż natka pietruszki zawiera dużo wapnia. Przygotowanie takiego pesto zajmie nam tylko chwilę.
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy co jakiś czas mieszając. Jeśli ziarna zaczynają strzelać trzeba zmniejszyć ogień. Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy.
Prażone ziarna słonecznika, natkę i czosnek wrzucamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Dolewamy 5 łyżek oleju. Blendujemy wszystkie składniki tylko do momentu ich połączenia. Pesto dodajemy do ugotowanego makaronu i mieszamy. W zależności od upodobań możemy dodać go więcej lub mniej. Gotowe!
Tak przygotowane pesto można spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można też przygotować większą ilość i zamrozić.