wtorek, 11 lipca 2017

ciasteczka na soku pomidorowego





Składniki
  • 200gr. mąki
  • 1 łyżka miodu
  • 120 ml sok u pomidorowego – jak nie ma soku to 2 łyżki koncentratu i resztę wody do 120ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml olej roślinny
  • 1 łyżeczka ..Sol
  • 1 łyżeczka ziół opcjonalnie

    Wykonanie


    ciasteczka na soku pomidorowego - słoneczne, jasne, pachnące, chude
    myślę, że wiele osób polubi , te chrupiące  ciasteczka.
    To brzmi nieco dziwnie – ciasteczka ,w których głównym składnikiem jest sok pomidorowy.
    Lubię piec te ciasteczka i częstować nimi znajomych. To zabawne , jak starają się odgadnąć składniki i jak są zaskoczeni, że są na soku pomidorowym.
    Jeśli rozwałkujesz ciasto grubsze - miękkie ciasteczka zostaną , a jeśli cieńsze - chrupiące. 
    Obie opcje są ciekawe!

    Sok pomidorowy wlać do miski ,dodać olej, sól, miód. Dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie.
    Przykryć i pozostawić przez 20 minut .
    Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubości 0,5 cm na papierze do pieczenia. Pociąć radełkiem ,albo nożem do pizzy na kawałki jakie chcemy. Ułożyć papier z ciasteczkami na blaszkę .
    Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 180 ° C, - 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com