SKŁADNIKI
Pasta ze słonecznika:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 2 łyżki pasty miso
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki oleju lnianego*
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Dodatki:
- bagietka lub inne ulubione pieczywo
- zielony ogórek
- rzodkiewka
- pomidory
- papryka
- czerwona cebula
- oliwki
- jalapeño
- kiełki
- czarnuszka
PRZYGOTOWANIE
- Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz wędzoną papryką. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.
- Gdy otrzymasz gładką pastę, przypraw ją solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki.
- Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami.
UWAGI
*Możesz zastąpić oliwą z oliwek, ale „rybny” posmak nie będzie już tak wyraźny.
8 komentarzy
Jestem po śniadaniu, ale wciąż mam ochotę na Twoją kanapkę:)))
Och! To niesamowicie jest mi miło 😉
Bardzo intrygująca pasta ze słonecznika (którą muszę wypróbować :D) i pysznie kolorowe grzanki 🙂
Bardzo mocno dziękuję Piotrze 😉
kto by nie chciał takiej kanapeczki…
Też mam nadzieję, że taki się nie znajdzie 😉
Czy coś zaczęło pulsować w temacie "książka kucharska" Łukasza Majchrowskiego?
W głowie pulsuje od dawna! Mam tylko problem, żeby zdecydować się na formę i pracuję nad przepisami. Jeszcze trochę to pewnie potrwa, ale plan jest! 😀
PS. Dziękuję za ten komentarz, bo aż micha mi się cieszy na samą myśl! Jest mi super miło. 😉