poniedziałek, 10 lipca 2017

SAŁATKA SZWEDZKA ZA ZIMĘ

Sałatka szwedzka poleca się na zimę :).Banalnie prosta w przygotowaniu,pyszna i uwielbiana przez moją rodzinkę.W tym roku postanowiłam zrobić taką sałatkę samodzielnie bo wcześniej kupowałam w sklepie.
SKŁADNIKI
2,5 kg ogórków gruntowych
8 szklanek wody(szklanka 250ml)
1/2 szklanki soli kamiennej do przetworów
duża marchewka
ziele angielskie,pieprz w ziarenkach
gorczyca

do zalewy:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%

WYKONANIE
Na początek przygotowujemy zalewę.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy cukier i ocet,mieszamy i doprowadzamy do zagotowania i odkładamy do wystudzenia.Ogórki dokładnie szorujemy,odcinamy końcówki i kroimy na plasterki-tylko nie za cienkie bo później robią się ciapowate.W 2 litrach wody rozpuszczamy sól i taką wodą zalewamy pokrojone ogórki tak aby całe były przykryte i odstawiamy na 3-4 godziny,w między czasie mieszamy parę razy.
Po tym czasie odsączamy ogóreczki na durszlaku lub na sitku.Czas na nasze słoiczki :).Na dno każdego z nich kładziemy po 4 plasterki marchewki,parę ziarenek ziela angielskiego i pieprzu i po pół łyżeczki gorczycy,następnie wkładamy nasze ogórki.Wkładamy je luźno nie dociskamy i wlewamy do słoików naszą zalewę.Słoiczki dobrze zakręcamy.Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę,następnie słoiki ,nalewamy wody tak mniej więcej do 3/4 wysokości słoika i pasteryzujemy ok.10 minut od zagotowania się wody.
Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do góry dnem na suchą ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia.I gotowe :)

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz