sobota, 17 maja 2014

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami


Aromatyczne ciasto dla wielbicieli czekolady. Dodatek śliwek sprawia, że ma aksamitną konsystencję i wprost rozpływa się w ustach.



mąka bezglutenowa  2 1/2 szklanki
kakao 1/4 szklanki
soda oczyszczona 1 1/2 łyżeczki
guma ksantanowa 1 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
gorąca woda 1 1/2 szklanki
śliwki suszone 1 szklanka
olej kokosowy lub bezmleczna margaryna 1/2 szklanki
cukier puder  1/2 szklanki
ocet jabłkowy 2 łyżki
aromat waniliowy pół łyżeczki


Rozgrzej piekarnik do 180 C. Formę nałuść i oprósz mąką.
Zalej suszone śliwki gorącą wodą i pozostaw je na 10 minut. 
Natłuść formę do ciasta masłem i oprósz mąką. 
Wymieszaj suche składniki.  
Śliwki zalane wodą, olej kokosowy, ocet i aromat waniliowy rozetrzyj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj na gładką masę. Przełóż mieszankę do formy.
Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. temp. 180 C około 25-30 min.

Brak komentarzy: