Guacamole – podstawowy przepis

O tym, jak zdrowe jest awokado, mówi i pisze się wiele. Nie każdy jednak je próbował. Warto „zieloną przygodę” zacząć od czegoś podstawowego. Mówisz Awokado – Myślisz Guacamole! Zapraszam.

  • Awokado
  • Czosnek
  • Limonka
  • Kolendra
  • Sól

 

Umyte awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki (nie wyrzucajmy jej jednak), łyżką wydrążamy miąższ, który w miseczce rozgniatamy widelcem. Możemy również posłużyć się blenderem. Na każde awokado dodajemy ok. 1 łyżeczkę soku z limonki. Należy uważać, by nie dodać za dużo, gdyż zabijemy smak awokado. Dodajemy przetarty ząbek czosnku (ok. jeden na jedno awokado) i soli do smaku. Na koniec posiekana kolendra. Gotowe!

Jeżeli chcemy dłużej utrzymać zielony kolor potrawy, dodajmy na czas przechowywania pestkę. Zapobiegnie ona wybarwianiu.

Guacamole sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, jako pasta do chleba czy dip do naczosów lub chrupiących świeżych warzyw. Można urozmaicić je papryką, cebulą lub pomidorami. Zamieszczony przepis stanowi bazę do własnej twórczości i kreatywności! Smacznego.

 

guacamole

Jedna myśl w temacie “Guacamole – podstawowy przepis

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑