środa, 25 czerwca 2014

Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek)

Placki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi  falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w małej ilości oleju ;)


Składniki:


ciecierzyca ugotowana
(lub konserwowa)
2 szklanki
mąka z ciecierzycy (lub jaglana) 0,5 szklanki
mleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklanki
sól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smaku
czosnek (niekoniecznie)
olej do smażenia
2 ząbki



Przygotowanie:

Suchą ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć. 
Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków.
Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor.







Brak komentarzy: